In Nijmegen wordt Nijmeegs gepraat, dat zou je denken maar dat is al lang niet meer. Er zijn zoveel websites over Nijmegen en dan heb ik het nog niet eens over Facebook daar bulkt het van de Nijmegen pagina’s maar vaak blijft het toch alleen maar bij foto’s van bijvoorbeeld de Waalbrug. De meeste van ons voelen zich dan gelijk ook een echte Nijmegenaar bij het zien van een foto van onze Waalbrug.

Maar wat is nu het gevoel om Nijmegenaar te zijn. Nijmegen verandert Harry Slinger van Drukwerk had in 1984 een hit met “Hee Amsterdam ze zeggen dat je bent veranderd”. Maar is Nijmegen nog Nijmegen en wat betekent Nijmegen voor mij?

Nijmegen is mijn stad, ben hier geboren getogen en wil hier nooit meer weg. Maar wat is nu het gevoel wat ik met Nijmegen heb, Nijmegen verandert zo snel door al het nieuwbouw net als het Nijmeegse dialect die we vroeger in Nijmegen spraken. Het echte Nijmeegse was de laatste jaren alleen nog te horen in het Nijmeegse dictee. Ik kan me voorstellen dat het plat Nijmeegs voor een hoop mensen niet aan te horen is, maar het is wel waar het voor mij allemaal mee begon in de volkswijk waar ik ben geboren.

Maar als je goed luistert hoor je hier en daar nog wel eens wat Nijmeegse woorden, soms in het Centrum van Nijmegen maar vooral nog in de oude volkswijken van Nijmegen. Ze praten (nuilen) dan bijvoorbeeld over het weer, “wat is het toch werrum” of volgens mij begint het zo te “majjeme”. Of “kiek uut straks valt je fiets um je vergit je stiep”. Deze woorden of zinnen worden overigens niet gesproken door de jeugd. Ik moet dan weer denken aan de dodo, eens zal het afgelopen zijn met dit platte dialect. Aan alles komt een einde zeggen ze en ook ik leer mijn kinderen aan gewoon Nederlands te praten voor zover dit Nederlands is. Maar langzamerhand komt ineens de straattaal om de hoek kijken taal die ze in clips gebruiken om maar apart over te komen of een statement te maken. Die straattaal hadden we toch al, dit was toch dialect of denk ik te ouderwets of ben ik gewoon een Nijmegenaar die teveel nuilt 😉

 “De Cent” ( Wim Jansen ).

Graodus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *