Nijmeegse boeken

Nijmeegse boeken

111 plekken in Nijmegen die je gezien moet hebben

Naar een Duits idee is de uitgever bezig met een serie over bijzondere regionale bezienswaardigheden in ons land. In die serie verscheen dit deel over Nijmegen. Het bevat 111 volstrekt uiteenlopende eyecatchers tot in de verste uithoeken van de stad en bevat daardoor voor elke lezer wel wat wils. De bekende en standaard toeristische aandachtstrekkers ontbreken. In plaats daarvan aandacht voor minder opvallende, maar zeker zo interessante locaties op de meest onverwachte plekjes. De 111 plekken staan genummerd aangegeven op een duidelijke plattegrond en zijn zo gemakkelijk te lokaliseren. Iedere plek wordt in één pagina beschreven en toegelicht en op een volgende pagina in beeld gebracht. Het kan gaan om een opmerkelijk gebouw, een markant landschappelijk element, een winkeltje etc. Boeiend en ontdekkend. Gewoon al leuk bij het doorbladeren thuis en uitnodigend voor een speurtocht ter plaatse. Een stadsgids die ook de echte Nijmegenaar zal verrassen.
Taal
Nederlands
Bindwijze
Paperback
Druk
1
Verschijningsdatum
april 2019
Aantal pagina’s
240 pagina’s
Kaarten inbegrepen
Nee
Illustraties
Met illustraties

Brakkenstein

Een Nijmeegse buitenplaats en zijn bewoners

Auteur: Klaas BouwerUitgever: Valkhof Pers

 • Nederlands 
 • 1e druk 
 • 9789056254940 
 • februari 2018 
 • Hardcover 
 • 176 pagina’s

Brakkenstein is een van de weinige goed bewaarde buitenplaatsen aan de rand van Nijmegen. Het is bekend door de witte villa, het prachtige park met zijn lanen en sterrenbos en de hortus.
In Brakkenstein. Een Nijmeegse buitenplaats en zijn bewoners wordt de boeiende, bijna vier eeuwen lange geschiedenis van deze buitenplaats beschreven. Omstreeks 1650 ontstond Brakkenstein als ontginningsboerderij op de heide van het Hoge Veld. Later werd het eerst een zomerverblijf en vervolgens een permanente woonplek van rijke families uit Nijmegen en de regio, onder meer van de families Rappard, Tulleken, Van Hövell tot Westerflier en Jurgens. Hun bezigheden en bindingen met de stad komen uitgebreid aan de orde aan de hand van familiearchieven, afbeeldingen en kaarten.
Van 1940 tot 1965 was op Brakkenstein een neurologische kliniek van het Canisiusziekenhuis gevestigd. De buitenplaats werd ook een belangrijk centrum voor de paardensport. In 1970 kwam de hortus botanicus tot stand, waarvan de geschiedenis in dit boek eveneens uitgebreid wordt verteld.
Klaas Bouwer (1935) studeerde sociale geografie en geschiedenis en was daarna werkzaam als docent in het voortgezet en hoger onderwijs. Na zijn emeritaat als hoogleraar milieukunde aan de Radboud Universiteit is hij zich bezig gaan houden met de geschiedenis van landgoederen en bossen in Gelderland, in het bijzonder in de omgeving van zijn woonplaats Nijmegen. In 2008 verscheen zijn Een notabel domein, de geschiedenis van het Nederrijkswald, in 2014 ‘Een verrukkelijk gezigt’; buitenplaatsen en boerderijen in de Meerwijk bij Nijmegen.


In een Ander Licht, Nijmegen 1950 – 1960 in kleur


Dit boek neemt u mee naar het Nijmegen van de jaren vijftig. In die tijd ontdekt door Jeroen van Lith. Als een van de eerste Nijmegenaren koopt hij kleurendiafilms en begint zijn omgeving vast te leggen. Het resultaat is een bijzondere, mooie en samenhangende collectie kleurenfoto’s van Nijmegen. Van Lith herkent het nieuwe levensgevoel. Er zit opvallend veel heimwee in zijn foto’s.

Bindwijze
Paperback
Aantal pagina’s
136 pagina’s
ISBN13
9789089470683


 

De Stevenskerk – 750 jaar spiegel van Nijmegen

Hoewel de Stevenskerk al 750 jaar het hart van Nijmegen is, was de geschiedenis van deze bijzondere kerk nog nooit uitgebreid beschreven. Tijdens de restauratie van 2013 tot 2015 kon grondig bouw- en kunsthistorisch onderzoek worden gedaan, met vele nieuwe inzichten als resultaat. De Stichting Stevenskerk en de gemeente Nijmegen gaven daarop opdracht tot een uitgebreide (bouw)geschiedenis van het grootste monument van de oudste stad van Nederland.

 • Nederlands 
 • 1e druk 
 • 9789460043451 
 • november 2017 
 • Hardcover 
 • 311 pagina’s
var bol_sitebar={“id”:”bol_1549315477748″, “baseUrl”:”partner.bol.com”,”urlPrefix”:”https://aai.bol.com/openapi/services/aai/”,”productId”:”productid=9200000079971797″,”familyId”:””,”site_id”:”52391″,”target”:true,”rating”:true,”price”:true,”deliveryDescription”:true,”button”:true,”link_name”:”De%20Stevenskerk%2C%20Karel%20Emmens”,”link_subid”:””,”background_color”:”#FFFFFF”,”text_color”:”#CB0100″,”link_color”:”#0000FF”};
Nijmegen in vogelvlucht

( tekening van een stad 1876-1910 )

Al sinds 1970 werkt Ben Luderer aan een monumentale en zeer gedetailleerde tekening van de Nijmeegse binnenstad, het stadsdeel dat ligt tussen de Waalkade en de laatnegentiende-eeuwse stadsuitbreidingen. De voorstelling in vogelvluchtperspectief omvat de periode tussen 1876 en 1910, een tijd waarin het historische centrum nog vrijwel onaangetast was. Daarom is Luderers getekende restauratie een waardevol document van een stukje stad dat door de sloop van de stadsmuren, het bombardement van 1944 en de naoorlogse verkrotting en afbraak goeddeels is verdwenen. Door intensieve studie in het gemeentearchief, talloze ontdekkingstochten door de benedenstad en met behulp van adviezen van diverse specialisten, heeft de kunstenaar dit poëtische beeld van oud-Nijmegen met potlood en pen kunnen reconstrueren.


De vierdaagsethriller

‘Het mysterie van de 100…’ kent twee belangrijke verhaallijnen, die beiden als decor ‘The Walk of the World’ (Vierdaagse van Nijmegen) hebben. In de ene verhaallijn beraamt de terrorist ‘De Pers’ een aanslag die tijdens de vierdaagse gepleegd moet worden. Als dekmantel hiervoor gebruikt hij een cruiseschip dat een aantal geestelijken naar de Vierdaagsemis brengt. De andere verhaallijn gaat over ex-crimineel Herbert en zijn huidige werkgever Délier. Zij willen een gestolen diamanten ring terughalen en hebben daarvoor het perfecte alibi bedacht: deelnemen aan de vierdaagse.


De kleine geschiedenis van Nijmegen voor Dummies

In deze beknopte gids maak je kennis met de lange, fascinerende geschiedenis van de noordelijkste stad van Zuid-Nederland. In de Romeinse tijd was Nijmegen veruit de belangrijkste plek van ons land. Karel de Grote en de Duitse keizers bouwden hier de grootste burcht van Nederland, het Valkhof. Verder krijg je smakelijke anekdotes aangereikt over de Vrede van Nijmegen, maar ook verhalen over zware verwoestingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook de Katholieke Universiteit en de Vierdaagse ontbreken niet.

Paul van der Heijden studeerde geografie en geschiedenis in Nijmegen. Als historisch publicist schreef hij verschillende artikelen en boeken over Nijmegen.

Auteur: Paul van der Heijden
Uitgever: Voor Dummies
Nederlandstalig 160 pagina’s 9789045354958 april 2018


Nijmegen. Collaboratie en verzet 1940-1945

Wat gebeurt er als een stad door een vijandelijk leger wordt bezet? Is het noodzakelijk en verstandig om samen te werken met de nieuwe machthebber? Of moet er weerstand worden geboden tegen zijn aanwezigheid en beleid? Deze vragen speelden voortdurend tijdens de Duitse bezetting van Nederland tussen 1940 en 1945, toen de spanning tussen collaboratie en verzet zich in het dagelijks leven manifesteerde.

 
 
Auteur: Lennert Savenije
Uitgever: Vantilt
 • Nederlandstalig 
 • 480 pagina’s 
 • 9789460043789 
 • april 2018


Nieuwe historische atlas van Nijmegen – 2000 jaar stad aan de Waal

Nijmegen heeft als oudste stad van Nederland een zeer markante geschiedenis: stedelijke nederzetting voor Romeinen en Bataven; grensstad tussen verschillende machtsgebieden; vrije Rijksstad; vele malen frontstad, tot in de Tweede Wereldoorlog; rivierstad; burchtstad; vestingstad; machtigste stad van Gelre; industriestad. De stad was een vestigingsplaats voor militairen, van Romeinse legioenen tot de Koloniale Reserve. Vanaf het einde van de negentiende eeuw was er een toestroom van welgestelden, in de twintigste eeuw van tientallen kloosterorden. De stad werd een hoofdplaats van het katholiek hoger onderwijs.
Dit alles heeft zijn stempel gedrukt op de ruimtelijke ontwikkeling van de tweeduizend jaar oude stad Nijmegen. Dat wordt in deze Nieuwe historische atlas van Nijmegen uiteengezet in 35 korte hoofdstukken en ruim 200 illustraties: een selectie van het mooiste en meest verhelderende materiaal aan reconstructietekeningen, oude kaarten, pentekeningen, luchtopnamen en andere foto’s.
 • Nederlandstalig 
 • 78 pagina’s 
 • 9789460043444 
 • november 2017


Paul Breukers nieuwste foto boek “Take Me To The River”

‘Take me to the river’ is een fotografisch project over de schoonheid van ladingen die binnenvaart schepen vervoeren in Nederland.
Gewoon voor de lol begon ik met verzamelen.
Al vrij snel hing ik dagelijks over de reling om de schepen recht van boven te kunnen fotograferen, dat vind ik het mooist.
Telkens stond ik weer perplex over de schoonheid, de kleuren en vormen, de diversiteit, abstracties en kant en klare schilderijen die op mijn computer tevoorschijn kwamen.
Zo dicht bij maar nog nooit eerder gezien.

 • Taal Engelstalig
 • Bindwijze Hardcover
 • Verschijningsdatum december 2017

 


Nijmegen

Nijmegen ten voeten uit! Vastgelegd door de lens van George Burggraaff. Wie George Burggraaff zegt, zegt Landschap, mooi landschap. Het is niets te veel gezegd: George heeft vrijwel heel Nederland gefotografeerd. Tientallen boeken heeft hij op z’n naam staan en nu publiceert BnM uitgevers deze schitterende fotografische impressie van Nijmegen. Als je het boek doorkijkt zie je pas hoe fotogeniek Nijmegen is.

 


DE CENTRALE

130 jaar productie van energie in Nijmegen
Auteur(s): Clemens Verhoeven
Fotograaf: Jack Tillmanns, Stef Verstraaten
Vormgever: Jeroen Reith
Sinds jaar en dag is de elektriciteitscentrale aan het Maas-Waalkanaal opvallend aanwezig in de Nijmeegse skyline. Hier vond gedurende 80 jaar – van 1936 tot 2016 – grootschalige elektriciteitsopwekking plaats. In het midden van de vorige eeuw was de ‘Centrale Gelderland’ de belangrijkste stroomproducent van Nederland. Al veel eerder – in 1886 – was op een andere locatie in Nijmegen de eerste gemeentelijke elektriciteitscentrale van het land in gebruik genomen. Deze werd in 1908 opgevolgd door een grotere fabriek op de Waalkade en in 1936 door de gigantische Centrale Gelderland aan de rand van de stad.

 


OVER DE WAAL

Europa’s grootste overspanning’. Zo luidt het trotse bijschrift van de panoramafoto van de Waalbrug die sinds 1936 in vele Nijmeegse huiskamers hangt. Aan de totstandkoming van deze indrukwekkende boogbrug gingen jaren van overleg en felle debatten vooraf. Maar de grote gangmaker en pleitbezorger Kees Ivens streed onvermoeibaar voor de bouw van ‘zijn’ brug. De Waalbrug kwam er! Op een mooie dag in juni 1936 opende koningin Wilhelmina in gezelschap van haar dochter Juliana de brug, die sindsdien de skyline van de stad domineert.

Over de Waal is een veelzijdig portret van een brug die uitgroeide tot een icoon van de stad. Het boek verhaalt niet alleen over Kees Ivens en de verhitte strijd om de aanleg van de brug, maar toont ook de lange geschiedenis van Nijmeegse oeververbindingen; van de Romeinse brug, via de veerpont Zeldenrust en de spoorbrug tot de plannen voor een nieuwe Waalbrug. Meer dan 200 afbeeldingen brengen deze geschiedenis nog meer tot leven.
Met bijdragen van: Paul van der Heijden, André Stufkens, Bob Haan, Hettie Peterse en Hylke Roodenburg.
Samenstelling: Rob Camps, Froukje van Dooren, André Stufkens en Stef Verstraaten.

 


De Oversteek
Een nieuwe Waalbrug voor Nijmegen

In de afgelopen jaren hebben duizenden mensen de spectaculaire constructie van De Oversteek van dichtbij gevolgd. In opdracht van de gemeente Nijmegen legde de gerenommeerde architectuurfotograaf Thea van den Heuvel het hele bouwproces vast, van de eerste werkvergadering tot de oplevering. Vrijwel dag in dag uit was zij met haar team aanwezig op de bouwterreinen. In het unieke fotoboek De Oversteek. Een nieuwe Waalbrug voor Nijmegen zijn haar mooiste, meest frappante foto’s bijeengebracht. Samen doen zij verslag van architectonische schoonheid, technisch vernuft en de poëzie van de arbeid. De inleidende tekst van De Oversteek is geschreven door Clemens Verhoeven en vertelt in heldere lijnen het epos van de bouw. Met bewondering en plaatsvervangende trots, maar niet zonder de controverses, de dilemma’s en de bezwaren uit het oog te verliezen.

Auteur(s): Clemens Verhoeven
Fotograaf: Thea van den Heuvel
Vormgever: Mijke Wondergem

 


Jubileumboek Dukenburg dichterbij

Het boek getiteld ‘Dukenburg dichterbij’ is een initiatief van fotograaf Jacqueline van den Boom. Samen met Alexander van de Zand en Evan Karageorgos heeft zij tal van typische plekjes en herkenbare taferelen vastgelegd. Daarnaast is schrijver Qader Shafiq met wijkbewoners om de tafel gegaan. In zeven verhalen laat hij zien dat Dukenburg een thuis biedt aan iedereen, ongeacht herkomst of culturele achtergrond.
Bestellen kan door het verschuldigde bedrag ( € 24,50 ) over te maken naar IBAN-nummer NL84 INGB 0006 0802 14 ten name van ‘Stichting de Dukenburger’ onder vermelding van uw naam en adres. ( Let op weet niet of dit boek nog verkrijgbaar is! ).


Nijmegen 1950-1960

Beelden van een stad tussen ooit en nu is het meest complete beeldverslag van Nijmegen in haar ontwikkeling in de jaren vijftig tot zestig. Kees Hakvoort stelde uit de vele foto’s van Wim K. Steffen een schitterend document samen waar nog vele generaties Nijmegenaren van kunnen genieten. Samen met de verhalen van Thomas Verbogt en Jan Roelofs wordt het beeld van Nijmegen 1950 – 1960 compleet.

Toen op 22 februari 1944 de Amerikanen Nijmegen bombardeerden, werden veel oude huizen en panden verwoest, maar werd tevens de basis gelegd voor wat de stad nu is. Wim K. Steffen heeft in de jaren na deze verwoesting op meesterlijke wijze Nijmegen in zwart-wit vastgelegd. ‘Tussen ooit en nu’, moet hij gedacht hebben toen hij de stad door zijn lens bekeek.

De fotografie van Steffen is historisch gezien heel belangrijk voor Nijmegen. Steffen heeft Nijmegen vastgelegd in de periode dat zijn inwoners de stad weer opbouwden. Zo ontstond een uniek document, dat ons nu in de gelegenheid stelt op deze periode terug te kijken. We zien verwoeste delen van de benedenstad met zijn gasjes, het centrum van Nijmegen met zijn typische wederopbouwarchitectuur, maar ook de ontwikkeling van de nieuwe wijken. Uitgebreid heeft Steffen de nieuwe wijk Hatert vastgelegd. Het is goed te zien dat de stad hier werd ‘ontwikkeld’: straten en pleinen liggen er nog ruim en vredig bij. Men was zich nog lang niet bewust van de latere benoeming tot ‘prachtwijk’. Het contrast met de oude benedenstad is zo groot, dat het lijkt als of het twee verschillende steden betreft.

Auteur: Wim K. Steffen

Uitgever: BnM Uitgevers

Nederlands
184 pagina’s
BnM Uitgevers

 


Frank Boeijen, Kwart eeuw theather

Frank Boeijen staat dit najaar 2012 een kwart eeuw in het theater. Tekstschrijver/ journalist Ingrid Rompa heeft hem door de jaren heen diverse malen geïnterviewd naar aanleiding van zijn tournees.
Daarnaast schreef ze een aantal recensies over zijn optredens. Met wat grappige anekdotes, mooie foto’s en korte interviews met zijn fans is dit een leuke herinnering geworden voor iedereen die belangstelling heeft voor de zanger en zijn muzikanten. ( De boekjes zijn helaas niet meer leverbaar! )


Een Vermoeden Van Licht

Via zijn muziek ontmoette Frank Boeijen in de loop der jaren kunstenaars uit allerlei disciplines. Zij reageren nu, elk in eigen stijl, op de nieuwe cd Een vermoeden van licht. Dwars door alle kunstvormen lopen lijnen van vriendschap, verwantschap en gedeelde passies. Hier komen luisteren, lezen en kijken naadloos samen. Een vermoeden van licht is donker en licht tegelijk.
Met bijdragen van o.a. Hugo Camps (journalist), Corbino (fotograaf), Eric de Bruijn (beeldend kunstenaar), Károly Effenberger (fotograaf), Henk Hofstede (muzikant, visueel kunstenaar), Rense Sinkgraven (dichter) en Stefan Verwey (cartoonist).

 • Taal Nederlandstalig
 • Bindwijze Hardcover
 • Verschijningsdatum november 2013

 


Zuuk ‘t mar uut ( Wim Janssen )

Leven, Wonen en werken in het Nijmeegs verleden.
Wim Janssen komt uit een gezin van vijftien kinderen en werd geboren in het hartje van Nijmegen. Een boekje vol met mooie foto’s, illustraties, verhalen en liederen ( in het Nijmeegs dialect ) over Nijmegen zoals “De Cent”.

De illustraties zijn van Leo van Stijn, foto’s komen uit het Gemeente Archief en dit boekje is uitgegeven in 1981 door Weekblad De Brug.
Als je goed zoekt op google dan is de kans nog aanwezig dat je dit boekje kunt bemachtigen.

Ik als Nijmegenaar ben erg trots op dit boekje.
Biografie Wim Janssen: Noviomagus.nl


Huus toe, lillekerd.

Een verzameling van Nijmeegse liedjes en verhalen, samengebracht door René van Hoften, Franc Janssen en Wim Janssen. Ik zie dit meer als deel twee van Zuuk ‘t mar uut. Een boekje over het oude leven van Nijmegen.
Het echte Nijmeegs dialect die grotendeels al verdwenen is, een boekje vooral als tastbare herinnering over een tijd die wij ons nauwelijks kunnen indenken. De oude stad Nijmegen die we vooral moeten in onze harten moeten koesteren.
Ook dit boekje kom je soms tegen op het internet bij diverse kleine boekhandeltjes. Als je er een kan bemachtigen dan zou ik dit vooral doen.
Meer informatie om dit boekje online te vinden lees je hieronder.
Uitgeverij Dwarsstap ISBN 90 6168 953 8


Kie(k) däör wà räör.

Woordenboek van het Nimweegs dialect.
Ook dit boek of eigenlijk gezegd woordenboek over het Nijmeegs dialect heb ik in mijn bezit. Het “echte” Nijmeegse dialect is aan het uitsterven.

Wim Janssen verzamelde in 1987 voor zijn eerste woordenboek van het Nijmeegs dialect al 1100 Nijmeegse/ Nimwèègse woorden. Er zijn totaal in dit Nimweegse woordenboek zo’n 1500 Nimweegse woordjes opgenomen. Deze woordjes worden vaan ook als voorbeeld in zinnen weergegeven, ook wordt er in dit woordenboek uitgelegd hoe de klank en de klemtoon van het Nijmeegs dialect wordt verwoord.
Het echt plat Nijmeegs wordt toch vaak in het negative getrokken vind ik. Ik geef toe het zal vast niet voor iedereen fantastisch klinken maar het behoort wel tot de geschiedenis van onze oude stad.

Ook ik betrap me er wel eens op dat ik er iets Nijmeegs uitflap. Ik zou het zelf dan ook erg jammer vinden als deze dialect echt uit onze stad zou verdwijnen. Hou je van Nijmegen dan is het zeker de moeite waard om eens in onze oude taaltje te verdiepen. Misschien een aantal woordjes eens leren en wie weet komt het weer heel langzaam terug in ons straatbeeld.

Meer informatie omtrent dit woordenboek vind je hieronder.
Title: Kie(k) däör wà räör. Woordenboek van het Nimweegs dialect
Author(s): Hout, R.W.N.M. van ; Roelofs, J. ; Stijn, L. van
Publication year: 2006
Publisher: Nijmegen : Selexyz, Dekker v.d. Vegt
ISBN: 9789086800384
9086800386
Number of Pages: 239 p.
Publication type: Book (monograph)


Nijmegen Verleden Tijd

Door Dr. Jan Brinkhoff
Uitgeverij Elmar B.V.
Een stukje geschiedenis met bijbehorende zwart wit foto’s
Deze is nog te krijgen in de kleine boekhandels en wordt regelmatig aangeboden op Marktplaats.
PRIJS ROND DE € 10.


Sterke Verhalen uit de Wolfskuil‘

Sterke Verhalen uit de Wolfskuil’ is opgetekend aan de hand van interviews, archiefonderzoek en een vleugje fantasie. Het boek neemt je mee op een tocht door de buurt en schijnt een licht op haar rijke geschiedenis en het bijzondere karakter van haar bewoners. Na het lezen van dit boek kijk je nooit meer hetzelfde naar deze volkswijk in Nijmegen-West, waar men het allemaal zelf wel zou opknappen.’ Het boekje is hier verkrijgbaar:


Panorama Nijmegen, vijf eeuwen schoonheid aan de Waal

Bij alle veranderingen die dit boek laat zien is er echter één sterke constante, voelbaar aanwezig in vrijwel alle werken, en dat is de liefde van de kunstenaars voor de stad aan de Waal. Ieder voor zich schiepen zij met hun werk een ode aan Nijmegen. De combinatie van al die prenten, tekeningen, schilderijen en foto’s in één boek is een ode in het kwadraat.

Dolly Verhoeven
hoogleraar Nijmeegse en Gelderse geschiedenis

De Nijmegenaar komt thuis van noord naar zuid. Als hij over een van de drie Waalbruggen de stad nadert en haar unieke silhouet ziet, opklimmend tegen de heuvelrug, maakt zijn hart een sprongetje. Dit boek presenteert vele gezichten op de stad door de eeuwen heen en saai wordt dat niet. Het zijn steeds andere kunstenaars die de stad schilderen, met andere ogen. Dat is de kracht van dit boek. Er is meer. In de schilderijen, tekeningen en foto’s is de voltooid verleden tijd van de stad te zien en dat maakt weemoedig. De donjon van de Valkhofburcht die eeuwenlang het silhouet domineerde en die ineens, door sloop, verdween. De prachtige gebouwen aan de kade die voorgoed verdwenen zijn. De kerktorens die weg werden gevaagd in de Tweede Wereldoorlog. Maar ook nieuwe gebouwen, na de oorlog toegevoegd aan het panorama.

 


Twintig eeuwen Nijmegen

beschrijft helder en toegankelijk het rijke verleden van de stad. In twintig hoofdstukken passeren alle historische hoogte- en dieptepunten van de stad de revue, van de Bataafse Opstand in de eerste eeuw tot het Vergissings-bombardement in de twintigste eeuw. Zo wekt Twintig eeuwen Nijmegen de geschiedenis tot leven.
Recensie(s)
In 20 hoofdstukken wordt een beknopt overzicht gegeven van de belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis van Nijmegen. De proloog gaat kort in op de geschiedenis van voor het begin van onze jaartelling. Dan volgen de hoofdstukken die elk een eeuw behandelen, vanaf de Bataafse Opstand tot in de 20e eeuw. De in zwart gedrukte tekst vertelt over Bataven, Franken, Romeinen en Vikingen, over een Byzantijnse prinses, de hertogen van Gelre, de vrede van Nijmegen, het slopen van de stadswallen en het bombardement in 1944. In kleine blauwe kaders wordt extra informatie gegeven en worden onduidelijkheden of misverstanden opgehelderd (oudste stad van Nederland!). Onderaan een tijdbalk met belangrijke gebeurtenissen uit de wereldgeschiedenis en uit de geschiedenis van Nijmegen. Goedgeschreven, fraai uitgegeven boek voor een groot publiek, ook bruikbaar voor scholieren (havo/vwo), uitgebracht t.g.v. het 2000-jarig bestaan van de stad. Met vele illustraties in kleur, kaarten, plattegronden, uitgebreide bibliografie, overzicht van geraadpleegde websites, alfabetisch register.

M.-J. Woertman-Willems

 


Nijmegen ’44

Op 22 februari 1944 bombardeerden Amerikaanse vliegtuigen de stad Nijmegen. Het werd een van de grootste rampen die Nederland in de twintigste eeuw heeft getroffen. Bijna 800 doden, duizenden gewonden en honderden verwoeste gebouwen stonden op de trieste balans. De catastrofe luidde een rampzalig jaar in. Op 17 september startte operatie Market Garden en Nijmegen werd frontstad. Wederom vielen er honderden doden en verdwenen evenzoveel huizen van de aardbodem. Geen stad in Nederland heeft zo lang en intens de dodende en verwoestende werking van de Tweede Wereldoorlog meegemaakt.
Nijmegen ’44 belicht de vele kanten van dit rampzalige oorlogsjaar en behandelt daarnaast de vraag hoe hieraan na de oorlog betekenis is gegeven. De ramp van 22 februari zou weggedrukt zijn. Was dit omdat een bevriende mogendheid bij vergissing de stad had verwoest? Was er een complot dat de ware toedracht moest verdoezelen?
Inmiddels is over het bombardement veel bekend geworden, maar tegelijkertijd zijn ook vertekende verhalen in omloop gekomen. Alle verwoesting en leed van 1944 worden samengebald in dat ene bombardement. De gewonde stad met een verwoest hart blijft zoeken naar een identiteit in het verleden.
Recensie(s)
Deze studie van Nijmegen in oorlogsjaar 1944 bestaat uit twee delen. Het eerste begint met de aanloop naar het bombardement op de stad door de Amerikanen op 22 februari 1944 en de ramp zelf. Duitse vliegvelden en fabrieken zouden worden gebombardeerd, maar toen dat om slecht weer werd afgeblazen, werd voor een eskader spoorwegemplacement Nijmegen gelegenheidsdoel. Omdat de bommen te vroeg vielen, werd onbedoeld het centrum getroffen en vielen ruim 750 doden. Daarna wordt beschreven de bevrijding van Nijmegen in september 1944, waarbij minstens 750 doden vielen. Het tweede deel gaat over de verwerking en herdenking van bombardement en bevrijdingsoperatie vanaf 1945. De Nijmeegse historicus (1963) is docent politieke cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit. Deze zeer gedegen, belangrijke studie geeft eindelijk een overtuigend, helder antwoord op de vraag waarom de Geallieerden Nijmegen bombardeerden. En passant wordt ook andere info, o.a. over verzetsman Jan van Hoof gecorrigeerd. Met noten, literatuur, register en veel foto’s. Zwart-witomslagfoto van brandweerlui in rokende puinhopen.

Drs. Madelon de Swart

 


Nijmegen US 82nd Airborne Division – 1944

The race by Montgomery’s ground forces, principally 30 (British) Corps, to relieve the US & UK airborne troops at Nijmegen and Arnhem respectively has been the subject of fierce controversy since that dramatic summer of 1944. In the first of three books covering the Battles on the road to Arnhem, experienced author and tourguide, Tim Saunders, describes the US 82nd Airborne Division’s daring seizure of the Grave Bridge and their battles for the Grossbeck Heights, and the struggle for the vital Nijmegen Bridge. At the same time he covers the Guards Armoured Division’s desperate efforts to link up on the ground. This is a thrilling story of a major chapter in the Allie’s advance in 1944.

 • Taal Engelstalig
 • Bindwijze Paperback
 • Verschijningsdatummaart 2001
 • Druk1

The destruction of Nijmegen, 1944

American bombs and German fire
 
 
Samenvatting
Op 22 februari 1944 bombardeerden Amerikaanse vliegtuigen de stad Nijmegen. Het werd een van de grootste rampen die Nederland in de twintigste eeuw zou treffen. Bijna 800 doden, duizenden gewonden en een kwart van het centrum van de kaart geveegd. Over de reden van dit bombardement is lang en veel gespeculeerd. Een Amerikaanse commandant beweerde dat hij Nijmegen aanzag voor Goch. Maar was dat wel zo? Wat was de ware toedracht?
Zeven maanden later startte operatie Market Garden en werd Nijmegen frontstad. Weer vielen er honderden doden en werden duizenden huizen verwoest of zwaar beschadigd. Inmiddels is over het bombardement veel bekend geworden, maar tegelijkertijd zijn ook vertekende verhalen in omloop gekomen. In The destruction of Nijmegen, 1944 ontrafelt Joost Rosendaal het verhaal van het unfriendly re én van de uiteindelijke bevrijding van Nijmegen.

 

 

 

Joost Rosendaal studeerde geschiedenis in Nijmegen en Parijs. Hij is als universitair docent politieke-cultuurgeschiedenis verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Bij Vantilt verschenen eerder onder andere Bataven! Nederlandse vluchtelingen in Frankrijk, 1787-1795, Tot Nut van Nederland, Uit de plooi en Nijmegen ’44.

 
Uitgever: Vantilt
 • Engels 
 • 1e druk 
 • 9789460041754 
 • februari 2014 
 • Paperback 
 • 200 pagina’s


Romeins Nijmegen

Nijmegen is de eerste plaats in Nederland waar de Romeinen zich vestigden, net voor het begin van de jaartelling. Ze bouwden er legerkampen, een amfitheater, een badhuis en een complete stad. Veel van deze geschiedenis is door de tijd heen verloren gegaan. Dankzij talloze archeologische opgravingen, ontdekkingen en vondsten in de afgelopen eeuwen kunnen we Romeins Nijmegen stukje bij beetje reconstrueren. Romeins Nijmegen vertelt wat de Romeinen hier hebben gedaan en hoe ze hier leefden.

 • Nederlands 
 • 1e druk 
 • 9789089470218 
 • Paperback 
 • 79 pagina’s