Nijmegen

Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Het heeft een heel lange geschiedenis en is op het Europese vasteland de meest noordelijke garnizoensstad van het Romeinse Rijk geweest. Een middelgrote stad, met zo’n 170.000 inwoners, die veel te bieden heeft. Nijmegen is een moderne stad, vol bezienswaardigheden. Ook de directe omgeving is prachtig en biedt een ongekende variatie. Heuvels, bossen, een weids polderlandschap waardoorheen de Waal kronkelt, één van de grootste en de drukst bevaren rivier van Nederland. Nijmegen is ook een echte studentenstad, met een grote, internationaal bekende universiteit.

Eigenlijk is Nijmegen een vreemde stad wat de aanleg betreft. Het centrum van de stad is meteen aan De Waal gelegen, maar de grote woonwijken liggen daar vaak ver vandaan. De wijk Dukenburg, bijvoorbeeld, werd aangelegd vanaf de jaren zestig in de vorige eeuw. Een zeer grote wijk, waar veel Nijmegenaren wonen. Maar een heel eind van het echte centrum verwijderd. We hebben een decentraal centrum, goed beschouwd. Maar daar komt verbetering in doordat de meest recente grote stadsuitbreiding De Waal overgestoken is. Heet dan ook De Waalsprong. Nijmegen heeft de voormalige dorpen Lent en Oosterhout geannexeerd en heeft daar inmiddels uitgestrekte woonwijken gerealiseerd. Een proces dat nog lang niet voltooid is. Het centrum van de stad komt daarmee wat centraler tussen de woonwijken te liggen. Het nieuwe Nijmegen Noord zal een heel grote en belangrijke attractie krijgen: de nevengeul. Teneinde calamiteiten met hoogwaterstand in De Waal te voorkomen, is in het kader van het project Ruimte voor De Waal een enorme nevengeul gegraven waar de rivier haar overtollige water kwijt kan zonder verdere schade aan te richten. In rustige tijden, met een normale waterstand, zal deze nevengeul die thans nagenoeg voltooid is, een schitterend recreatiegebied vormen. Met strandjes, watersport, horeca, kortom alles dat men zich maar kan wensen!

Het handelsmerk bij uitstek van Nijmegen, is de prachtige klassieke Waalbrug waaronder in de zomermaanden het Cultureel terras De Kaaij te vinden is. Maar de waalbrug werd langzamerhand te klein voor het toenemende verkeersaanbod dat mede het gevolg was van de stadsuitbreiding in noordelijke richting. De brug was al eerder aangepast door fietspaden te verbeteren en een busbaan aan te brengen, maar het werd tijd voor een tweede stadsbrug. Een verkeersbrug, want de spoorbrug was in 1983 al vervangen door een gloednieuw exemplaar. Ook heel bijzonder overigens, want daar is later nog een aparte fietsbrug aan vastgemaakt die, heel creatief, De Snelbinder genoemd is. Maar nu de nieuwe verkeersbrug. Die is mooi geworden; heel mooi. Een waardig partner van Grande Dame De Waalbrug. Een ranke, slanke en toch krachtige verschijning De brug is De Oversteek genoemd. Precies op de plek waar de brug thans ligt heeft in de Tweede Wereldoorlog een poging plaatsgevonden van Engelse en Canadese soldaten om De Waal over te steken. Zij kwamen onder zwaar Duits vuur te liggen en er zijn veel doden gevallen. De brug is naar deze poging genoemd. Het aantal lantaarnpalen op De Oversteek is gelijk aan het aantal gesneuvelde soldaten en als eerbetoon, gaan de lantaarns ’s avonds één voor één aan. Ook elke avond marcheren veteranen bij zonsondergang over de brug. Zij steken elke avond over om hun kameraden, die de oversteek met hun leven moesten bekopen, te herdenken. Daarmee is De Oversteek naast een prachtige en functionele stadsbrug tegelijkertijd een levend oorlogsmonument.

Lekker winkeleneten en drinken, het kan allemaal in overvloed. Nijmegen heeft de grootste terrasdichtheid van Nederland en de cafés en restaurants bieden voor elk wat wils. Ook echt onderdeel van de typisch Nijmeegse cultuur is een wekelijkse rommelmarkt, de luizenmarkt, in het Nijmeegse dialect beter bekend als “lusemert”. Elke maandagochtend rond de beroemde St. Stevenstoren, die hoog boven Nijmegen uitsteekt. En laten we onze mooie parken niet vergeten: het prachtig aangelegde Kronenburgerpark, landelijk bekend geworden door het lied van Frank Boeijen, dat overigens niet gaat over het meest positieve dat het park te bieden heeft. En het Valkhof, waarin onder andere het jaarlijkse Gebroeders van Limburg Festival plaatsvindt. Dit ter ere van de wereldberoemde middeleeuwseminiatuurschilders die in Nijmegen geboren zijn Frank Boeijen mag natuurlijk niet in het Nijmeegse plaatje ontbreken. Een zanger waar Nijmegen trots op mag zijn. Of het Goffertpark, bekend van grote popconcerten met internationale optredens en zetel van onze eredivisie voetbalclub NEC. Sinds 1928 is Nijmegen ook het middelpunt van het grootste jaarlijkse wandelevenement ter wereld, de Vierdaagse, met daaraan gekoppeld de grootscheepse Vierdaagsefeesten die de hele binnenstad gedurende een week volledig in hun greep houden. Honderdduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland!

 Nijmegen, gewoon een heerlijke stad om te bezoeken en zeker om in te wonen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *